Triac Carbon Skate 550x90

Ole Einar Björndalen mietti kansalaisuuden vaihtoa osallistuakseen Pyeongchangin olympialaisiin

Kuva: NordicFocus

Kilpaileminen norjalaisena Valko-Venäjän asussa olisi tuntunut vaikealta, legenda mietti.

Ampumahiihtolegenda Ole Einar Björndalen ei mahtunut Norjan kivenkovaan joukkueeseen Pyeonghangin talviolympialaisiin. Kisat olisivat olleet hänelle uran seitsemännet olympialaiset. Urheilijan roolin sijaan Björndalen toimi Valko-Venäjän maajoukkueen valmentajan ja huoltajan roolissa, sillä hänen puolisonsa Darja Domratsheva oli mukana olympialaisissa.

Nyt Björndalen paljastaa Norjan TV2:n haastattelussa, että hän harkitsi hetken aikaa kansallisuuden vaihtoa valkovenäläiseksi. Björndalen sai viestiä Valko-Venäjältä, että kansalaisuuden vaihto ja kisapaikka on mahdollinen, mikäli hän niin haluaa.

- Se olisi ollut teoriassa mahdollista, ja näin olisi voinut tehdä. Kieltäydyin ja uskon sen olleen oikea päätös, Björndalen kertoi Norjan TV2:lle.

Björndalenin mukaan kieltäytyminen ei tullut hetkessä.

- Se oli perusteellinen päätös. Siihen liittyi paljon miettimistä, että onko tämä oikein. Olin motivoitunut ja hyvässä kunnossa, joten tilanne oli ongelmallinen.

Joukkuekaveri kiittelee päätöstä

Björndalenin mukaan norjalaisena Valko-Venäjän asussa ampumahiihtostadionille laskeminen olisi lopulta ollut vaikeaa. Kansainvälinen olympiakomitea olisi antanut nopealle kansallisuuden vaihdolle luvan.

Norjan TV2:n lähteiden mukaan Björndalen olisi saanut vihiä mahdollisuudesta kansalaisuuden vaihtoon Norjan ampumahiihtoliitosta, jossa kaikki eivät olleet yksimielisiä siitä, että päätös legendan jättämisestä olympiajoukkueen ulkopuolelle oli oikea.

Björndalen päätti lopulta, että on norjalainen. Myös maajoukkuekaveri Tarjei Bö pitää päätöstä ainoana oikeana.

- Viisaasti tehty. Hän on norjalainen ja tulee olemaan koko elämänsä ajan ennen kaikkea norjalainen legenda Norjan lippu rinnassa, Tarjei Bö totesi täkäläiselle TV2:lle.

Björndalen on voittanut uransa aikana 13 olympiamitalia ja kahdeksan kultaa. Spekulointi on spekulointia, mutta voidaan sanoa, että hänen mitalitilinsä olisi voinut vielä karttua Pyeonghangissa. Valko-Venäjän sekaviestijoukkue oli olympiastartissa juuri Suomen edellä viides. Eroa pronssijoukkue Italiaan oli vain puoli minuuttia. Björndalenin vahvistama joukkue olisi voinut olla mukana mitalitaistossa yhdessä Norjan, Italian ja Saksan kanssa selvään olympiavoittoon hiihtäneen Ranskan takana.

Torstaina Björndalen kilpailee Holmenkollenilla maailmancupin pikakilpailussa. Norjan asussa.

-Juho-Veikko Hytönen


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama